Két dudás egy csárdában

SZERZŐ: NAGY-HINTÓS DIANA

A magyar és a román népi hangszerekről két nagy tudású szakember értekezett kedden minden igényt kielégítő szinten a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Református Tanárképző Karának Karácsony Sándor termében: Birinyi József magyarországi népzenekutató és hangszergyűjtő, valamint Ovidiu Papană, a temesvári egyetem előadótanára.

Ahogy beléptünk a terembe, mindenkit megnyugtató érzéssel tölthetett el a Papană által bemutatandó népi hangszerek "katonás" rendje: látszott, hogy tulajdonosuk szeretettel és odaadással viszonyul a gyűjteményét képező ismert vagy ritka hangszerekhez.
Péter Éva, a kar adjunktusa köszöntötte az előadókat és a résztvevőket, majd átadta a szót az első előadónak.
– Pályám alakulásában nagy szerepet játszott Szenik Ilona professzor asszony, aki a doktori dolgozatom irányítója is volt – mondta Ovidiu Papană, majd rátért a román népzenében használatos hangszerek bemutatására.
Először a tilinkó és a furulya különböző fajtáit szólaltatta meg, majd az okarinák következtek. Megtapasztalhattuk, hogyan szórakoztak egykor a gyerekek az átlyukasztott barackmagból "fakadó" hang hallatán, majd többféle hegedűt, háromhúrú mélyhegedűt is láthattunk-hallhattunk.
Az előadás második részében Birinyi József magyarországi népzenekutató és hangszergyűjtő dudaszóval "hívogatta" közönségét. Megtudtuk: az a mondás, miszerint két dudás nem fér meg egy csárdában, annak tulajdonítható, hogy nem tudták megoldani a hangszerek összehangolását. Majd az előadó tárogatón, tilinkón játszott, a közönség pedig jókedvűen dúdolta a népdalok, virágénekek dallamait.
Birinyitől megtudtuk: saját hangszergyűjteménye több mint ezer hangszerből áll. Ugyanakkor láthattunk 325 doboznyi gyufaszálból készített hegedűt is. Legnagyobb meglepetésünkre egy alumíniumból készült hegedűt is megcsodálhattunk.
Az okarina, a cserépsíp (azaz körtemuzsika) és doromb után tekerőlanttal zárta előadását Birinyi.
A közönség azzal a jóleső érzéssel távozhatott, hogy néha... két dudás is megfér "egy csárdában".

   

 

created by:
HorizonWeb